Hoppa till sidans innehåll

Om roller derby


Roller derby är en av de snabbast växande sporter för kvinnor i Europa. När män utövar sporten heter det roller merby. Det är en fullkontakt sport med tacklingar och blockeringar. Spelarna åker traditionella rullskridskor, quad skates.

Sporten utövas på en plan oval bana. Spelarna är uppdelade i två lag och vardera lag har fem spelare på planen samtidigt. En i varje lag har en stjärna på sin hjälm, hen är jammer. De övriga fyra är blockers, en blocker är även pivot hen har en rand på sin hjälm. Jammerns uppgift är att åka förbi motståndarnas blockers och varva dem. För varje passerad blocker får henoms lag en poäng. Blockernas uppgift är att hindra motståndarens jammer från att passera dem och hjälpa det egna lagets jammer att ta sig förbi motståndarnas jammer.

Blockers ansvarar också för att det ska finnas ett pack. Packet ska innehålla blockers från båda lagen och dessa får inte ha längre än tre meter mellan varandra. Blockers får bara interagera med motståndarspelare då de är inom sex meter från packet.

En match är uppdelad i två halvlekar på 30 minuter vardera. Varje halvlek är i sin tur uppdelade i jam, som maximalt är två minuter långa. Mellan varje jam får lagen byta ut spelare. Den jammer som först tar sig igenom packet på ett korrekt sätt blir lead jammer. Hen kan när som helst (utom om hen blir utvisad) avbryta det pågående jammet. Det används ofta för att se till att motståndaren inte tar några poäng.

 

Läsa de officiella reglerna här.

Uppdaterad: 26 APR 2016 16:58 Skribent: Rebecka Lindberg

 


insta

Postadress:
Sundsvall Demolition Rollers RDC - Skridsko
Anna Maja Nylén, Bergsgatan 19 b
85236 Sundsvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link